Tanulok és tanítok

Az elmúlt hetekben két fontos esemény történt: kiiratkoztam a nyelviskolából és elkezdtem magyart tanítani.

Emlékeztek még, hogy anno szóba került, tanuljunk meg egy magyar darabot a kórussal? Két hete felhozta José, hogy adjak egy darabot a következő koncerthez tervezett nemzetközi repertoárba. Az Esti dalt ajánlottam, és mivel nagyon tetszett mindenkinek, meg is kaptam a feladatot a kórus betanítására és koncerten vezénylésre.

Az első próbán bizony megéreztem a fát amibe fejszém belevágtam, hiszen az amatőr kórusban alig egy-két ember olvas kottát, és a magyar kiejtés sem egyszerű feladat! Szerencsére a kórustagok nagyon lelkesek, a harmadik próbára már egész jól haladtunk, lassan, de biztosan tanulják a dallamot és szöveget.

A gyakorlás jó hangulatban telik, én igyekszem spanyolul instruálni a csapatot (ami nem utolsó humorforrás a helyieknek :)), ők pedig megtanulni a magyar szöveget. Mivel Magyarországon mindenki ismeri a darabot, itt tűnik csak fel, hogy teljesen ismeretlenül Kodály harmóniái azért nem is olyan magától értetődőek! Két hónapom van összehozni a művet, azt hiszem, azért lesz min izgulni a koncert előtt. 😀

A másik újdonság, hogy abbahagytam a nyelviskolába járást. Laurának említettem már korábban, hogy eléggé drágállom a tandíjat, és elsőre  értett a szóból: felajánlotta, hogy átvesz magántanítványnak. Az iskolát kivéve mindenkinek jobb így: feleannyit fizetek és gondolom a tanárnő sem járt rosszul. 🙂 Az órák lakáson vannak, ami kicsit kiesik (fél óra séta az irodától), de pont belefér a munkaidő és a kórus közé még így is. Heredia szegényebb részében található az elég picike és sötét lakás, kicsit beleshetek a helyi átlagember életébe is így.

Zárásnak egy életkép: főnökúr kisfiával, Matthiassal járjuk épp a mászókát piacozás után.

A nap spanyol szava: practicar – gyakorolni


Közzétéve

itt:

, írta:

Hozzászólások

2 hozzászólás a(z) “Tanulok és tanítok” bejegyzéshez

  1. Zsuzsó avatar
    Zsuzsó

    Mi??? Jól látom, hogy pulóverben nyomod? Én meg azt hittem, hogy megsülsz a melegben!
    És a gyerekpesztrálás is jól áll neked – pont, mint a turistáskodás! 😛

    Az Esti dalhoz sok sikert! Nem tudom, h tudod-e, hogy eredetileg Bárdos Lajos írta egynemű karra (???), csak megmutatta Kodálynak, ő átírta vegyesre, esetleg változtatott is rajta 1-2 apróságot. (Namost ez az egynemű-vegyes lehet, hogy fordítva volt….) És Kodály nevén híresült el. De ha jól megnézed, akkor valóban Bárdosra jellemző, hogy minden szólam kap egy kis ízelítőt a dallamból. (Ezt Daróci Bárdos Tamás mesélte nekem.)

  2. KoBa(k) avatar

    Hosszúujjú póló. 😛 Korán reggel és este azért hűvös tud lenni itt, ha nagyon fúj a szél, még a pulóver is elkél. Általában azért egy hosszú- vagy rövidujjú ingnél/pólónál nem kell több.
    Ha nekem már minden jól áll, akkor valamit jól csinálhatok. 😛

    Kösz az érdekességet a darabról, ezt valóban nem tudtam még!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .