Koncertélmények

Ahogy már meséltem régebben, az albérletem közvetlenül az egyetem mellett található, azt azonban még nem, hogy a legközelebbi épületek egyike pont a Zenei Tanszéké. Ezt és a lassan sokasodó helyi ismerősöket kihasználva jutottam el pár koncertre.

Kezdjük egy kis zenei érdekességgel! Egyetemi klarinétos diplomakoncertjén apuka darabját játssza, azaz kortárs és helyi muzsika egyszerre. A mű címe: Vadorzók, a helyi zenére nagyon jellemző a sokféle ütőshangszer, főleg a békabrekegést utánzó fadarab gyakori használata. Érdekesség, hogy a koncert zárószáma magyar darab volt: Kovács Béla „After You, Mr. Gershwin!” című műve.

Meghívott előadók is előfordulnak errefelé: a hong-kongi Jacqueline Leung koncertjét az egyetem főelőadójában. Modern iskola lévén a fellépésről videó is készült, itt megnézhető! Itt kezdtem nagyhatalomnak érezni magunkat: a koncert második felében itt is egy magyar mű szólalt meg: Liszt g-moll szonátája.

Eljutottam még szinfonikus- és kóruskoncertekre is, ezeket az Univedsidad Nacional (UNA) diákegyüttesei adták, mindkettőben kedves ismerősök is közreműködtek.

Múlt héten hazafelé sétálva összefutottam Emilyvel, a leendő gitártanárnénivel, aki egy fuvolatanszaki koncertet ajánlott aznap estére, némi jazz felhozatallal. Naná, hogy ott volt a helyem! A koncert után végigsétáltunk az esti campuson, a pesti egyetemekhez képest sokkal vadregényesebb hely, nem is egyetem, hanem szinte dzsungel. 🙂

A múlt hétvégén pedig kórusfesztiválon jártunk San Joséban. Bár a fellépés nem sikerült olyan jól, mint szerettük volna, de jó volt végre más kórusokat is látni-hallani. A hangulat és a felhozatal nagyon hasonlított a hasonló magyar rendezvényekre, kivéve persze pár helyi darabot a repertoárokban. Ha lesz később több fotó vagy videó erről a fellépésről, majd itt közzéteszem!

Hamarosan izgalmasabb bejegyzés következik: jövő hétvégén ugyanis új notebookot veszek, elhajózom a Csendes-óceántól a Karib tengerig, és szippantok egy kis nagyvárosi levegőt, egy szóval: irány újra Panama!

A nap spanyol szava: recital – szólókoncert


Közzétéve

itt:

, írta:

Hozzászólások

3 hozzászólás a(z) “Koncertélmények” bejegyzéshez

  1. Jazzabi avatar
    Jazzabi

    Zenész léterdre ilyet írni: „békabrekegést utánzó fadarab”… Azon a környéken eléggé jellemzőek az ütőshangszerek. 😛 Csak hogy tanulj: http://en.wikipedia.org/wiki/Latin_percussion

    Jó „panamázást!” 😀

  2. KoBa(k) avatar

    A zenész legjobb barátja a perkás… 😛 Tekintélyes ez a lista, taníts, ezek közül melyik a békabrekegős?

  3. Jazzabi avatar
    Jazzabi

    Ne keverd a dobost a perkással mert bosszút állnak. 😛

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .