Háziember akcióban

Eljött az ideje a helyi gasztronómiai ismertető­nek: a costa ricai ételek rizs alapúak. És babosak. Mindegyik. Minden nap. És bár az itteniek nagyon büszkék a helyi gasztronómiára, a fenti tények tükrében remélem érthető, hogy kénytelen voltam magamhoz ragadni a fakana­lat. A második tematikus bejegyzés következik, costa ricai és magyar ételek a terítéken!

Rendhagyóan most nem írok sokat: néhány specialitást megmagyarázok, aztán kaptok egy galériát. Vegyesen costa ricai, magyar, nemzet­közi ételek, és ezek tetszőleges kombinációi, a képeket feliratoztam, a fotók alján keressétek a leírást!

  • Gallo pinto: fele-fele főtt bab és rizs összekeverve, így a bab leve barnára színezi a rizst. Alá hagymát és paprikakarikákat illik párolni. Errefelé hagyományos parasztreggeli, rántottával, pirítóssal és kávéval. Én általában ebédre készítem, egyéb variációkban.
  • Platano: főzőbanán. Lehet zöld (verde) vagy érett (maduro). Nagyobb és vastagabb héjú, mint a „normál” banán. Édesen és sósan is fogyasztják. Zölden főzve krumplihoz hasonló íze és állaga van, éretten némi édes-savanyú plusz ízzel már inkább közelít a banán felé. Sütik kevés vagy sok olajban, köretnek, vékonyra vágva csipszként is.
  • Tortilla: nem csak csipszként, hanem lepényként (tortillalap) is kapható mindenhol, bármihez köretnek, vagy szaftot törölgetni szívesen használják a helyiek.
  • Quesadilla: sajttal és minden jóval megpakolt tortillalap, szendvicssütőben ropogósra és olvadósra sütve. Costa Ricában mindig babkrémmel kenik meg először a tortillát, ez konzervként kapható minden helyi boltban.
  • Burrito: mint a quesadilla, de nagyobb tortillalapból összehengergetve a beltartalommal. A sajt ebbe nem kötelező.
  • Mangosztán: a mangó rokona, lila, puha héjjal, ragacsos levet eregetve kapni a piacon. Félbevágás után édes fehér húsa kanalazható.
  • Cas (guava): diónyi kemény héjú gyümölcs, félbevágva fehér, nagyon savanyú húsa kikanalazható. Cukorral és vízzel finom gyümölcslét lehet mixelni belőle.
  • Pejibaye: kis paradicsomnyi zöldség, meghámozás után a száraz, keményítőíző húsát majonézzel szokás fogyasztani, salátába finom kiegészítő.
  • Tejföl és túró: van! Baromi drága (nem hagyományos helyi eledel), és inkább az amerikai sour cream és cottage cheese megfelelője (sósabbak, és a túró darabosabb, mint a magyar). Túrós csuszához elmegy (bár nem olcsó mulatság), tejfölös csirkepaprikást pedig tökéletesen lehet készíteni belőle.
  • Surimi: otthon is kapható, hallisztből préselt rudacskák. Itt találni frissen és aránylag olcsón is, akár nyersen akár halas ételekbe főzve finom kiegészítő.
  • Chorizo: helyi kolbász, elég béna és persze nem paprikás. A mexikói egy fokkal jobb, de az is túl mócsingos és zsíros még sütve is.

És akkor jöjjenek a fotók! Érdemes az elsőre kattintani és onnan végiglépegetni a kínálaton, éhesen nekivágni csak saját felelősségre!

A nap spanyol szava: la cocina – konyha


Közzétéve

itt:

, írta:

Hozzászólások

14 hozzászólás a(z) “Háziember akcióban” bejegyzéshez

  1. Jazzabi avatar
    Jazzabi

    Nem rossz, mondom én hogy főzőshowra készülsz a műsorvezető leányzóval. 😛 Azért látom a paella és a koktélrák befigyel! 😀 Nem hazudtolod meg önmagad. 😛

  2. Zsuzsó avatar
    Zsuzsó

    Tyűha!! Bevallom, lefőztél… :s De legalább adtál némi ötletet is… 🙂

  3. KoBa(k) avatar

    Jazzabi: Inkább koncertre készülnék egy zenész leányzóval, de majd meglátjuk! 🙂 Nagy szívfájdalmam, hogy bár nincs messzebb 100 kilométernél a tenger, herkentyűket itt is csak drágán lehet kapni. 🙁

    Zsuzsó: A sütijeidet nem érem fel, pláne hogy nincs is sütőm. 🙁 Milyen ötletet kaptál, a héten gallo pintót főzöl a kórusnak? 😉

  4. Zsuzsó avatar
    Zsuzsó

    Jaj nemár, még a végén elpirulok!
    A sütő hiánya bizony sok mindent meghatároz…! 🙁 (Linzben ugyanígy jártam én is. Még egy pizzát se tud így enni az ember!) Viszont a bab rizzsel sose jutott volna eszembe. A sült (bundás) banánt pedig már el is felejtettem, hogy a terveim közt szerepelt még a télen! Most már igazán meg kéne valósítanom! 🙂 És a többi is – ránézésre – finom!! 😉

  5. KoBa(k) avatar

    Szerencsére legalább egy elektromos grillt/szenvicssütőt/vagyhogyhívják sikerült szereznem házon belül, a rakott cuccok így készültek. Ha ezzel az apparátussal van tapasztalatod, recepteket szívesen látok! 🙂 Costa ricai ételleírásokat itt találni ékes spanyol nyelven: http://recetasdecostarica.blogspot.com/

  6. Zsuzsó avatar
    Zsuzsó

    Tudom, hogy mire gondolsz ezzel a grillel/szendvicssütővel! Szemeztem vele Linzben, de végül nem vettem meg 3-4 hónapra. (Tehát tapasztalatom nincs.) Viszont melegszendvicset és pizzát elég jól lehet vele sütni – látszólag. És ezek szerint tapasztaltad, hogy az „egyéb” kategóriában is jó. Végül is tudtommal csak magadra sütsz-főzöl és nem egy hadseregre… Szerintem dobd be a húst is! 😀

  7. Zsuzsó avatar
    Zsuzsó

    Na, tegnap sütöttem rántott banánt. A vélemények megoszlottak. Még az enyém is….

  8. KoBa(k) avatar

    No, mi az ellenvélemény? Nekem némi kísérletezés után egyöntetűen bejött. 🙂

  9. Zsuzsó avatar
    Zsuzsó

    Ellenvélemény?? Az öcsém és egy unokatesóm…. (mondjuk ez volt életük első próbálkozása ezzel a finomsággal – félek, egyben az utolsó is….) De Aladárnak bejött! 🙂 (számára ez nem volt újdonság, csak kikötötte, h legközelebb Baileysben főzzem meg inkább, mert úgy finomabb…)

  10. KoBa(k) avatar

    Nem is olyan rossz ötlet… de én férfiasan whiskey-be áztatnám, majd utánanézek, van-e ilyen recept. 😀

  11. KoBa(k) avatar

    Na tessék, csak gondolnom kellett rá, és itt egy mai banánkenyér recept egyenesen costa ricai forrásból, Aladár kedvéért Bailey’s-es: http://recetasdecostarica.blogspot.com/2012/06/pan-de-banano-al-baileys.html

  12. Zsuzsó avatar
    Zsuzsó

    Húú, köszi!! Bár ezen a nyelven pont nem értünk… 🙂

  13. KoBa(k) avatar

    Google Translate a barátod! 😉

    A blogbejegyzés végére bekerült három új fotó, ma elkészült az első süteményem! Banánkenyér, Aladár ihletésére whiskey-vel locsolva, vaníliafagyival tálalva. Recept angolul: http://www.simplyrecipes.com/recipes/banana_bread/

  14. Zsuzsó avatar
    Zsuzsó

    Igen, Aladár is a gúglit ajánlotta. 🙂
    Nagyon jól néz ki a süteményed!! Megkóstolnám!! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .