Amikor mozog a föld

Erősen készül már a nagynyaralásról szóló bejegyzés, de addig is amíg Szabolcs elkészül a kétheti országlátás képanyagával, az elmúlt heti eseményekről mesélek nektek kicsit. Az otthon megjelent elég pontatlan hírek után többen kerestetek, hogy hogyan is volt ez a földrengés-dolog, és egyáltalán, élek-e még? Saját élménybeszámoló és a helyi ismerősöktől kapott háttérinfók következnek kicsit rendhagyó formában.

Mi is történt pontosan?

Szerda reggel 9 előtt erős földrengés rázta meg az országot, az epicentrum Guanacaste tartományban, a csendes-óceáni Sámara település közelében volt. A Richter-skála szerinti 7,6 magnitúdós rengés pár gyengébb házat összedöntött, sokat megrongált. Személyes érdekesség, hogy Szabolccsal és Bálinttal a rengés előtt csak pár nappal nyaraltunk arrafelé, a szállásunkhoz közeli Tamarindót evakuálták is cunami-veszély miatt – ezt pár órával később visszavonták a hatóságok.

Egy kis tudomány: a Richter-skála szerint ezek lehetnek egy földrengés erősségei.

magni­túdó a rengés ereje a pusztítás mértéke gyakoriság világszerte
<2,0 mikrorengés csak műszerekkel érzékelhető naponta 8 000
2,0‑2,9 rendkívül gyenge a legtöbb ember még nem érzékeli naponta 1 000
3,0‑3,9 nagyon gyenge általában érzékelhető, károkat még nem okoz évente 49 000
4,0‑4,9 gyenge a csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, károk csak ritkán keletkeznek évente 6 200
5,0‑5,9 közepes a szerkezetileg gyenge épületekben komoly károk is keletkezhetnek évente 800
6,0‑6,9 erős erősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50‑80 km távolságban is évente 120
7,0‑7,9 igen erős súlyos károk: házak és hidak összeomlása, utak, vasúti sínek deformációja évente 18
8,0‑8,9 nagyon erős súlyos károk több száz kilométeres körzetben, többméteres lezökkenések, hegyomlások évente 1
9,0‑9,9 rendkívüli erejű rengés rendkívüli pusztítás, megváltozik a táj átlagosan 20 évente fordul elő
≥10 globális katasztrófa a földkéreg kettéreped, a törésvonalak tovább húzódnak, hihetetlen pusztítás még nem történt

Forrás: Wikipédia

Ez elég komolyan hangzik, nagy most ott a baj?

Bár az egész országban érezhető volt a rengés, komolyabb problémák csak Guanacastéban voltak. Pár rosszul megépített ház összedőlt, Puntarenasban a kórházat evakuálni kellett a károsodások miatt.

Herediától északra Sarapíquíben pedig egy hidat döntött le a rengés.

Ezzel együtt a rengésnek csak egyetlen halálos áldozata volt (egy idős hölgy szívrohamot kapott), és általában is elmondható, hogy legtöbb helyen szerencsére csak az ijedtség volt nagy. Az anyagi kár persze sok helyen jelentős, jellemzően épületkárok, illetve a szupermarketekben polcokról lepotyogó árukészlet okozta veszteség.

És veled hogy esett meg a dolog?

Itt a központi völgyben kábé ötös erősségű volt a rengés, viszont elég hosszan, másfél percig is eltartott. Az irodából kisétáltunk a kollégákkal, és a nyitott parkolóban állva vártuk meg, míg csillapodott a móka. Egy helyben állva erősen érezni lehetett ahogy jobbra-balra mozog centimétereket az ember alatt a talaj. Ez most vízszintes irányú mozgás volt, így a parkoló autók dülöngéltek, az ablakok hajladoztak veszélyesen és a villanypóznákat rázta a föld. Ez a videó például San Joséban készült:

Sokszor fordul elő ilyesmi arrafelé?

Mivel Costa Rica a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ezért kisebb-nagyobb földrengések szinte minden nap előfordulnak, a legtöbbjük viszont nem nagyon észlelhető. Hatosnál erősebb földrengés csak egy-két évente rázza csak meg az országot.

Aki követ engem Facebookon, az talán emlékszik, februárban számoltam be az első ilyen élményemről, akkor éjszaka közepén rángatták meg alattam az ágyat úgy fél percig. A falak kicsit recsegtek, de hamar elállt minden, én meg aludtam tovább, mint a bunda. 🙂 Tehát az akkori 5,8-as erősségű rengés után fél évre rá jött a következő jelentősebb.

Mi történt azóta?

Az ekkora nagy rengéseket általában utórengések is követik még három napon át. A legnagyobb szombat délután rázta meg a Nicoya-félszigetet, 5,4 magnitúdó erősséggel, ezt Herediában is érezni lehetett. Eddig összesen 1200 kisebb-nagyobb utórengést számoltak a megfigyelők.

Szombaton a szomszédos Nicaraguában kitört a San Cristóbal vulkán, hamut lövellve a környékre. 3000 embert kitelepítettek, komolyabb probléma nem történt. Arrafelé is el vannak látva a jóval, 7 aktív vulkán jut a másfél magyarországnyi területre. Ha bármi fejlemény lesz errefelé, még beszámolok, de úgy néz ki túl fogom élni a dolgot. Így jövő héten talán végre már nagybejegyzést is publikálhatok nektek! 🙂

A nap spanyol szava: terremoto – földrengés


Közzétéve

itt:

, írta:

Hozzászólások

2 hozzászólás a(z) “Amikor mozog a föld” bejegyzéshez

  1. Jazzabi avatar
    Jazzabi

    Csak megjegyzésként a skála logaritmikus alapú, ha ez segít valakinek a fokozatok megkülönböztetésében. 🙂

  2. KoBa(k) avatar

    Csak a dokumentáció végett, az egy éves földrengésmutatóm harmadik eseménye: http://www.origo.hu/nagyvilag/20121024-nagy-ereju-foldrenges-razta-meg-costa-ricat.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .