Lékelés mesterfokon

Sokan kérdezik tőlem, milyen idekint az élet, miért érdemes kijönni? Az időjárás most éppen beborult (majdnem didergek rövidujjúban), úgyhogy mesélek inkább a helyi gyümölcsökről kicsit. Lassan kezdem felismerni az egzotikus termékeket a boltokban és a piacon, párat meg is vettem, közös boncolás következik a konyhapulton!

A képen három helyi termék, beszerzési hely a közeli szupermarket, ezért a csomagolás. Balról jobbra haladok a lékeléssel, lássuk az elsőt!

A képen látható gyümölcs a granadilla. Héja kemény, viszont könnyen törik, a legegyszerűbb bontási módja, ha hozzáveri az ember a pult széléhez…

… majd némi boncolás után láthatóvá válik…

…egy gyanúsan csillogó, nedves, fehér, puha zsákocska.

Ezt kiskanállal átszakítva jutunk az értékes, ámde még gyanúsabb anyaghoz – állagra és kinézetre kábé mintha egy nagy adag takonyba marékkal szotyolát szórtak volna.

Az íze finom savanykás, a magok kellemesen ropognak az ember foga alatt, úgyhogy hamar üresre lehet kanalazni a gyümölcs héját!

Ezek után kókusztejet iszunk! Az agua de pipa kábé annyit tesz, hogy víz(i)pipa. A márkanév is szójáték, tico = costa ricai.

A bolti változat nagy előnye, hogy az alján egy filccel jelölt helyen meggyengítették a kókusz héját – így akár egy kiskanál nyelével is meglékelhető…

…és már ihatjuk is a finom természetes, édes és kókuszillatú vizet!

Mai utolsó gyümölcsünk fogyasztása nem igényel különlegesebb előtanulmányt – errefelé így csomagolják a görögdinnyét!

A nap spanyol szava: la fruta – gyümölcs


Közzétéve

itt:

, írta:

Hozzászólások

10 hozzászólás a(z) “Lékelés mesterfokon” bejegyzéshez

  1. Jazzabi avatar
    Jazzabi

    Szeretem a hasonlataid. 😀 Már már a gasztronómia csúcsa. 😀

  2. KoBa(k) avatar

    Nem csak én mondom, a helyiek szerint is úgy néz ki… de várom a jobb hasonlatokat! 😉

  3. Kriszt avatar
    Kriszt

    Szia, Balázs! 😀
    Most olvastam az eddigieket, nagyon klassz! Az iménti gyümölcsbemutató elején már kezdett összefutni a nyál a számban, de aztán nem is tudom… Tényleg ez az, amiért érdemes odamenni? Várom a többi meggyőző érv bemutatását! 🙂 De addig is:
    Isten éltessen – hiszen ez a Balázsok napja (vagy éve?:) !

  4. KoBa(k) avatar

    Majd sorolom még, ígérem! 😉 Köszönöm a felköszöntést!

  5. Bálint avatar
    Bálint

    Hogy is mondja azt a spanyol, (bocs, a costa ricai), hogy
    „akár egy nagy adag takonyba szórt marék szotyola”?
    Biztos tanultuk ezt az többtagú szószerkezetet, de valahogy kiment a fejemből… Szóval?

  6. KoBa(k) avatar

    A costa ricai úgy hívja hogy mocos de gigante, a szotyola saját asszociáció, bevallom. Találtam egy angol nyelvű leírást a témában, ő békalencséhez hasonlítja.

  7. Bence avatar

    🙂
    Az első undorító. :-), sztem jobb, ha ki se bontjuk, ki kell szárítani, és nézegetni kell.
    …Majd ha jól kiszáradt, a száradt hmm ..takonyból ki kell szedni a szotyit, és ősi magyar..? szokás szerint és jó nyolckeres kultúrával kell elfogyasztani, ízlésesen szétköpködve a héját. 🙂
    A másodikat kipróbálnám, király ötlet a szívószál, bár én ezt a Flipper nevezetű delfines filmből úgy ismerem, h nem a kanál héjával, pláne nem a meggyengített helyen, hanem ala nature a megfeszített mutatóujjal kell egy kung-fus mozdulattal kinyitni.
    Mint az alábbi széparcú kung-fu mester. 🙂 :
    http://www.youtube.com/watch?v=RxHJGTegNR0&feature=related

  8. Zsuzsó avatar
    Zsuzsó

    Képes voltam megnézni a videót. Ez hiba volt! A képeid szebbek!
    A kókuszt szívesen innám így a héjából szívószállal egy forró tengerparton (Aladárral)! 😎

  9. Roberta avatar
    Roberta

    Taknyos szotyit en is ettem, de ha akkor tudom,hogy ezen a neven fog futni, soha meg nem kostolom:)
    Boldog Nevnapot!!!

  10. KoBa(k) avatar

    Engem az ilyesmi nem rettent vissza, minden helyi furcsaságot kipróbálok, és csak utólag kérdezem a nevét. 😀 Köszönöm a köszöntést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .