Lenni vagy nem lenni – Kronborg és Frederiksborg

Múlt hét pénteken páran magyarok útra keltünk Vallekildéből egy kis országnézésre. Úticélunk két kastély volt, a helsingøri Kronborg és a királynő nyári rezidenciájául szolgáló Frederiksborg.

Kronborg erődítménye az Øresund-szoros védelmére szolgált, az itt álló ágyúkkal nyomatékosították Dánia jogát a szoroson áthaladó hajók megvámoltatására. A hajóforgalom azóta is igen nagy erre, hiszen ez a fő átjáró a Balti-tenger felé. A kastélyhoz Hamlet története mellett még egy legenda fűződik: a pincében látható egy hatalmas kő viking harcos; Holger, a dán. Ha Dánia bajba kerülne, feláll kőszékéből és megvédi az országot. Túl nagy esély erre mostanában nincsen; az utolsó háborút a dánok 1864-ben vívták.

Frederiksborgban is bejárható a teljes kastély – mivel a királynő csak júniusban érkezik meg ide, így mindenhol szabadon lehetett körbenézni, egy nagy múzeum gyakorlatilag az egész épület. A parkja különösen gyönyörű, sétáltunk benne egy nagyot, és majdnem ölebbé neveltünk egy kíváncsi vadkacsát. 🙂

Én sajnos otthon hagytam a fényképezőgépem, de Marci fotóiból töltöttem fel nézgetésre.

Írok hamar megint, ugyanis híreim vannak; hamarabb érkezem haza mint eredetileg számításban volt (június 6.) és viszek magammal egy busznyi dánt is Budapestre! 😉 Részletek holnap!


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

2 hozzászólás a(z) “Lenni vagy nem lenni – Kronborg és Frederiksborg” bejegyzéshez

  1. Jazzabi avatar

    Látom már végre arra is kitavaszodott! 🙂 De úgy készülj hogy itt meg már nyár van! 😉 Bár nekem ebből nem sok jut a diplomaterv mellett… Üdvözlöm a fotós-dobos kollégát!

  2. […] Dániában járt és sok érdekes dolgot látott. Megnézte például Hamlet híres kastélyát, blogolt is róla keveset, de annyira nem volt kocka, hogy megemlítse, mi mást látott még arrafelé a kastélyon […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .