Que tuanis ser tico!

Utolsó Costa Ricában írt bejegyzésemhez érkeztünk, a búcsúzkodásról most nehéz lenne beszámolni, helyette talán az utolsó tematikus bejegyzés következik.

Mikor vagy igazi tico (azaz costa ricai)?

  • Igazi lokálpatriótaként büszke vagy az országodra, persze a politikusokat azért utálod. A városod focicsapatának hűen drukkolsz egy életen át, ha játszanak, fellobogózod az autódat és dudálva vonulsz át végig a városon egész nap.
  • Az időjárásról végtelenül egyszerű beszélgetni  egész évben: ha 20°C alatti a hőmérséklet, akkor Que frío! (Micsoda hideg!), ha fölötti, akkor Que calor! (Micsoda meleg!) felkiáltással bármikor jól indíthatsz. Egy idő után már magad is komolyan gondolod, milyen drasztikus hőmérséklet-ingadozások zajlanak itt!

    A Malespín a 19. századból, San Salvadorból származó szleng. A legendák szerint katonai és politikai kódnyelvnek fejlesztették ki, a spanyol szavakban egyes betűket felcserélnek, így alakulnak ki az új szavak. A felcserélt betűk: a<>e, i<>o, b<>t, f<>g, p<>m. Pl. arpene: hermano (testvér), vagy cegá: café (kávé). Manapság pár szót használnak a közép-amerikai szlengben, amiről általában nem is tudják, hogy Malespín eredetű. Jó példa erre a bejegyzés címében szereplő tuanis szó, ami a spanyol buenos (csodás, remek, jó) szó megfelelője, a costa ricai köztudat szerint azonban az angol „too nice” kifejezésből ered. Bővebben itt olvashatsz a témáról (spanyolul).

  • Rengeteg helyi szlenget és szólás-mondást használsz, amit más latin-amerikai országokban sem értenek. (Lásd a keretes írást: A Malespín!)
  • A nicaraguaiakkal bensőséges rossz viszonyt ápolsz, a (javarászt illegális) nica bevándorlókat titkon lenézed.
  • Az idő relatív! Bármilyen esemény legalább húsz perc késéssel kezdődik, persze csak ha nem döntöttél úgy az utolsó pillanatban, hogy mégse mész el. Ilyenkor a társaidnak jelezni fölösleges, úgyis észreveszik maguktól a hiányodat!
  • Igényesen és bátran öltözködsz. Ha lány vagy, viselj állandóan magassarkút, ha jól áll, miniszoknyát is egész évben! A pénzedet vagy mobilodat tartsd bátran a melltartódban, senki sem fog kinézni érte. Feszes farmerben jól mutat a latina feneked, de a hasonló mértékben növekvő pocakod próbáld leplezni valahogy!
  • Ha fiú vagy, irány az edzőterem! A kidolgozott izmok mellett némi metroszexualitást bátran bevállalhatsz, ujjatlan pólóban villantsd a borotvált hónaljad! Costa Rica elfogadó ország, homoszexuálisnak lenni kimondottan divat manapság, ha ilyesmire éreznél késztetést. Konzervatív körökből se fognak kinézni ezért, csak ne legyél túl kihívó!
  • Beszédes vagy és könnyen ismerkedsz, de valódi barátokat csak nagyon lassan szerzel. Fiúknak-lányoknak szórakozóhelyen ismerkedni tilos, hacsak nem egy közös barátod mutat be titeket egymásnak!
  • Ötletszerűen építesz fel akármilyen projectet, legyen szó egy koncertről, programozásról vagy akár házépítésről. Ne aggódj, csak lazán! Ha a részletek kicsit kuszák, senkit sem érdekel, lényeg hogy nem kellett sokat dolgoznod rajta!
  • Ha közlekedsz, az ötletszerűség kötelező: a sávok és jelzések csak ajánlás jellegűek, gyalogosként bátran vágj át sokadmagaddal a piroson, de ne csodálkozz, ha lassítás nélkül közétek hajt egy motoros vagy autós! Az utcán sétálást hiába tiltja a törvény, annyira népszokás errefelé, hogy a városban, ahol laktam, még szólásmondás is van róla: „Heredia por media calle!” (Heredia népe az utca közepére!)
  • A legfontosabb: légy állandóan laza és vidám! Az élet szép, hadd tudja meg mindenki, üdvözlésnél vidám „Pura vida!” felkiáltással köszönj!

Magyarország, hát az meg mi?

  • „Hú, én azt hittem gringo vagy, de jó, milyen az az Európa?”
  • „Magyarországon angolul beszélnek az emberek, ugye?”
  • „Olyan fura a kiejtésed, ez a brit akcentus, ugye?” (Egyébként valóban nem az itt megszokott észak-amerikai (vagy latino) akcentust beszélem, de pár apróságtól eltekintve azért a brittől is messze áll az angolom. 🙂 )
  • Edzőteremben lány: „Hát én azt hittem, a magyarok izmosabbak…” (No comment, ez azért szerencsére az év elején volt még! 😀 )
  • Idősebb világlátottak: „És te Budán vagy Pesten élsz?”
  • Olasz lány: „Igen, voltam a Szigeten, hatalmas buli volt!”
  • „Sziá, keszenem!” (Aranyos iskolaigazgató nő a kórusból.)
  • „Hájrámágyárok!” (Kubai származású személyi edző, régen focistaként végigjárta a szocialista blokkot.)

 Pálinka vélemények

  • „Olyan, mint a 100 oktános benzin!”
  • „Ebbe tényleg nem szabad kólát önteni?”
  • Amerikai srác: „Asszem holnapra a mellszőrzetem is dúsabb lesz!”
  • Idős kórista hölgy: „Figyu, nálad van még az az üveg…?”

Napjaim meg vannak számlálva, péntek reggel végleg hazarepülök Costa Ricából. Nehéz elbúcsúzni az itteni barátoktól-ismerősöktől, de persze nagyon várom már a hazatérést is! Ambivalens érzésekkel küzdve igyekszem lefoglalni magam, hogy kevesebb idő maradjon az elszakadáson ás hazatérésen filozofálni. Ebben segít a heti 2-3 kóruskoncert (éljen a karácsony!) és a new yorki túra szervezése is. Legközelebb már a Nagy Almából jelentkezem (ha lesz rá időm-energiám), egy hét turistáskodás után december 22-én landolok Ferihegyen!

A nap spanyol szava: viaje – utazás


Közzétéve

itt:

, írta:

Hozzászólások

9 hozzászólás a(z) “Que tuanis ser tico!” bejegyzéshez

  1. mt avatar
    mt

    Gyakorold: Liszt Ferenc repülőtér,L iszt Ferenc repülőtér… 🙂 Amugy jo utat hazafele!

  2. Jazzabi avatar
    Jazzabi

    Ki tudnám egészíteni, de nem szeretném rossz fényben feltüntetni őket. 😛 No jó utat. 😀

  3. KoBa(k) avatar

    mt: Haha, jogos, remélem a pilóta azért odatalál így is! 🙂 Köszönöm!

    Jazzabi: Tényleg annyi negatív tapasztalatot szereztél a helyiekről két hét alatt? Mesélj bátran! 😛 Köszönöm!

  4. Jazzabi avatar
    Jazzabi

    Nem csak negatív tapasztalatokat szereztem természetesen, csak a te beszámolódat kicsit részrehajlónak érzem, nem elég objektív. 😛 „Happiest counrty of the world.” 😀

  5. KoBa(k) avatar

    Búcsúzáskor szépet vagy semmit. 😉 Igyekeztem az érdekes dolgokat összeszedni, nem az engem frusztrálókat hangsúlyozni. Például hogy mennyire idegesített sokszor a túlzott ötletszerűség, pontatlanság, vagy éppen a nehéz ismerkedés. Azért nagyon kíváncsi vagyok, hazaérve milyen lesz az összehasonlítás! 😛

  6. Jazzabi avatar
    Jazzabi

    Fagyos lesz a fogadtatás. 😛

  7. Zsuzsó avatar
    Zsuzsó

    Jujj, hát eléggé lemaradtam… Kellemes és hasznos időtöltést kívánok ott a fene nagy Ámerikában!
    Egyébként ezt az ambivalens érzést ismerem. Hosszú távon a jó emlékek maradnak meg, a rosszak pedig csak rossz álom lesznek csupán…
    Azért majd NYC-ről is írj valamit, hadd ismerjük meg azt is! 🙂

  8. KoBa(k) avatar

    Naná, hogy nem ez a vége még a blogolásnak! Tuti írok még pár utózönge bejegyzést, new yorkihoz már javában gyűjtöm az anyagot! Úgyhogy ne menjetek sehova, lesz kommentelnivaló még! 😉

  9. Jazzabi avatar
    Jazzabi

    Na meg az erőt az új utazásokra. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .