Esős évszak és Halloween

A nicaraguai túra óta aránylag eseménytelenül telnek a napok, így újra megpróbálok kicsit a mindennapokból közvetíteni pár képet. A costa ricai őszben minden délután az ember nyakába szakad a téma, időjárás-jelentés következik!

A szeptembertől novemberig jellemző időjárás nagyon könnyen leírható: kicsit alacsonyabb hőmérséklet (huszonkevés-tizensok fok), felhők az égen, és minden első-második délután menetrend szerint egy hatalmas eső. Ezt kábé úgy lehet elképzelni, mint egy magyarországi kánikulai napon az év legdurvább felhőszakadása. Csak ez itt minden nap megtörténik.

A mókába a karibi térségben átvonuló hurrikánok is belejátszanak. Bár a hurrikánzónán Costa Rica szerencsésen kívül esik, de azért az itteni időjáráson megérződik a dolog. Mi is történik ilyenkor? Az egésznek az az oka, hogy egy keskeny földsávon csücsülünk itt. Így amikor a Karib oldalon a hurrikán hatására leesik a légnyomás, ez az alacsony nyomású réteg felhúzza a központi völgybe is a csendes-óceáni nedves légtömegeket. Innentől tiszta fizika: a tengerszinti meleg levegő idefönt kicsapódik, és ilyenkor még sokkal többet esik.

Az esős évszak amúgy hatással van mindenre, kábé mint az otthoni októberi idő: ahogy az ég, úgy az emberek is kicsit borúsabbak, mindenki náthás (kivéve a röhögő magyar, aki 10 ºC alatt még tüsszenteni se nagyon szokott 🙂 ), az esernyő, váltócipő minden nap kötelező felszerelés. Az utakat bármikor elmoshatja az ár, vagy éppen betemetheti egy földcsuszamlás, és ez itt nem móka: íme egy fotó, amikor az interamerikai autópályán történik meg mindez! Mivel ez az útvonal pótolhatatlan, végül két provizórikus hidat építettek a lyuk fölé (egyet-egyet a két sávnak), azóta is azon halad a forgalom.

Persze ennek az évszaknak is megvannak a szépségei: a makulátlanul kék trópusi égnél csak a felhős naplemente a szebb, a kék és narancssárga minden árnyalatában pompáznak a felhők mindenfelé. Sajnos a megörökítéshez szerencse kell, én csak mobilos képpel tudok szolgálni, higyjétek el, élőben tátott szájjal bámulós látvány volt!

Aztán a villámok! Egy-egy szerencsésebb napon Costa Rica adja a teljes Föld villámlásainak 0,11 %-át. Ez az ország méretével összevetve jelentős mennyiség, sokat és nagyon közel is sokszor becsap a hájderménkű. Íme egy saját videó, a hegyek mögött éppen zajik a móka! Bár ez se a legjobb minőség, de teljes képernyőn, HD felbontásban ajánlott nézni.

A sok borús felvétel után pedig következzen egy kis vidámság a végére! Ahogy egyre többet fejlődik a spanyolom, egyre jobban tudok belekapcsolódni a helyi társasági életbe. A múlt héten egy új kórustárs, Javier cibált el a barátaihoz, akik nagyon jó bandának tűnnek. Szombat este pedig Fredo barátom szervezésében mentünk közös baráti-szomszédi körrel Halloween-partira. Ez itt sem hagyományos ünnep, így mi is keveredtünk: Mexikó, Peru, USA és Magyarország képviseltette magát a nemzetközi csapatban. Jól sikerült kis éjszaka volt, napkelte után, reggel hatkor ért véget a móka. 🙂

A nap spanyol szavai: lluvia – eső; traje, disfraz – jelmez


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

6 hozzászólás a(z) “Esős évszak és Halloween” bejegyzéshez

  1. Zsuzsó avatar
    Zsuzsó

    Na, ezek szerint szórakozni is jut némi időd! Szuper! Jól néztek ki ezen a képen! Jól áll ez a vagány kalap! 😛 És amint látom, épp az eső is elállt egy fotó erejéig!
    Amúgy kitartás, már csak bő másfél hónap, és itthon lehetsz a családoddal és a barátaiddal!! (vagyis velünk… 😛 )
    Hétvégente nem mentek a haverokkal kirándulni vagy közösen szórakozni?

  2. KoBa(k) avatar

    Naná, a nagy komolyságtól nem fogok vesesérvet kapni! 😀 Volt már, hogy mentünk erre-arra, meg vannak tervek is, de costa ricai szervezés, szóval hiszem, ha látom. 😉

    Jaja, fejben tart már a visszaszámlálós mód, lassan ideje elkezdeni gondolkozni a new yorki programokon is!

  3. Jazzabi avatar
    Jazzabi

    Minek öltöztél Balázs? Szerintem amúgy is így jársz dolgozni. 😀 Melletted meg egy perui rendőrnő??? 😛 Amúgy itthon szebbek a naplementék, jobb ha hazajössz. 😉

  4. KoBa(k) avatar

    Last minute volt a jelmezbeszerzés, Indiana Jones akartam lenni, de a lasszó és a csizma lemaradt. 🙁 A „rendőrnő” sem így jár dolgozni sajnos! 😉 A decemberi hóeséses naplementét pedig akkor most meg is rendelném! 😛

  5. Jazzabi avatar
    Jazzabi

    Szóval ő főz kávét az irodában? 😛 Nem azt irodából kell ám nézni a naplementét. 😉

  6. KoBa(k) avatar

    Persze, te kollégákkal mész farsangra?! Lehet, hogy főz kávét, de nem nálunk. A naplementés fotó az edzőteremben, a videó otthon a lépcső tetejéről készült, igazán emlékezhetnél a panorámára. 😛

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .